2023. március 14. kedd
Send this article Print this article

Tőkés László: „Románia 33 évvel a rendszerváltás után sem képes felzárkózni a nemzetközi normákhoz a kisebbségi jogok tekintetében”



A székely szabadság napját követően és a hagyományoknak megfelelően március 11-én ismét Kolozsváron szervezték meg azt a nemzetközi sajtótájékoztatót, amelyen jelen volt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Erika Casajoana Daunert, a Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) párt nemzetközi bizottságának a tagja, Luke Uribe-Etxebarria, a spanyol Szenátus tagja és Robert Starosta, a Szilézia Kulturális Autonómiájáért Kezdeményező Egyesület elnöke.


A sajtóeseményt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Szövetség külügyi- és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője moderálta.
Felszólalása kezdetén Tőkés László megköszönte a külföldi vendégek támogató jelenlétét, valamint azt, hogy a székely szabadság napján való részvételükkel tevőlegesen is szolidaritásukról biztosították az önrendelkezésért küzdőket. Az EMNT elnöke hatósági visszaélésként értékelte, hogy nem engedélyezték a székely szabadság napján résztvevőknek az utcai felvonulást, s így a megjelent tömeg kénytelen volt a járdán vonulni. „Szégyenletes, hogy a román csendőrség egy előre bejelentett és engedélyezett rendezvényt próbált meg korlátozni. A lehető leghatározottabban elítéljük a román csendőrség ezen törekvését. A székely szabadság napjának békés részvevőit a gyülekezési és szólásszabadsághoz való jogában korlátozták, mely nemcsak elfogadhatatlan, de pontosan jelzi, hogy Románia 33 évvel a rendszerváltás után sem képes felzárkózni a nemzetközi normákhoz a kisebbségi jogok tekintetében” – állapította meg Tőkés László, majd hozzátette: egyedül Marosvásárhely polgármesterének lett volna joga betiltani a felvonulást, ám ő ezt nem tette meg, igaz, nem is lépett közbe a jogfosztás megakadályozása érdekében. „Sajnáljuk, hogy akkor, amikor az RMDSZ kormányon van, elemi jogainkkal – a szólás és a gyülekezés jogával – nem tudunk élni. E sajnálatos helyzet orvoslására jogi úton keresünk majd megoldást” – jelentette ki az EMNT elnöke. Tőkés László sajnálatosnak nevezte, hogy az SZNT által odaítélt Gábor Áron-díjak átadását csak a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermében szervezhették meg, mivel a nagyteremben megyei sportgálát tartottak, noha a város RMDSZ-es vezetői pontosan tudhatták, hogy március 10-én milyen esemény lesz a székely fővárosban. „Bár egy épületben volt mindkét rendezvény, még csak egy találkozóra sem került sor, így az RMDSZ-es politikusok – Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester, Péter Ferenc megyei tanácselnök és Novák Eduárd, az RMDSZ sportminisztere – nem gratuláltak sem Szili Katalin magyar miniszterelnöki megbízottnak, sem pedig Bakk Miklós politológusnak, egyetemi tanárnak a kitüntetéshez” – jegyezte meg Tőkés László, majd hozzátette: 20 éve annak, hogy Szatmárnémetiben – a Királyhágómelléki Református Egyházkerület rendkívüli közgyűlésén – életre hívták az EMNT-t, s ezzel új fejezetet nyitottak az erdélyi magyarság autonómiaharcában. Felszólalása végén Tőkés László politikai hibának nevezte az EMNT irodahálózatának mindeddig odaítélt anyagi támogatás megvonását, ugyanakkor hangsúlyozta, nem adják fel a megkezdett munkát.



Izsák Balázs abbéli örömének adott hangot, hogy négy év után sikerült újra megtartani a székely szabadság napját Marosvásárhelyen, valamint ő is megköszönte a külhoni meghívottaknak, hogy részt vettek az autonómiapárti eseményen. „Európában – miként a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés esetében is – összefogunk a közös célokért” – hangsúlyozta az SZNT elnöke, aki arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy újra eljuttatták petíciójukat Románia kormányához, melyben nemcsak megerősítették autonómiakövetelésüket, de arra ösztönözték a hatóságokat, hogy tartsák be nemzetközi kötelezettségvállalásaikat. „Az autonómiatörekvéseknek két erős pillére van: az egyik a vízió, melyet az autonómiastatútum fejez ki, s mely újra Románia parlamentje elé fog kerülni, a másik pedig a közösségi akarat. A székely szabadság napja ez utóbbit fejezi ki” – állapította meg Izsák Balázs. Az SZNT elnöke szintén sajnálatosnak nevezte a román csendőrség eljárását, ugyanakkor elmondta: Romániában csak az a rendezvény minősül törvénytelennek, melyet nem jelentettek be, nem engedélyeztek vagy utólag betiltottak, a székely szabadság napjára azonban egyik sem igaz, hiszen azt december 7-én bejelentették, a hatóságok pozitívan láttamozták, s ebben közreműködött a csendőrség képviselője is. „A hatóság célja egyértelmű: meg akarják félemlíteni az önrendelkezéspárti tömeget, ezt azonban nem szabad engednünk” – mondta Izsák Balázs.
A külföldi vendégek szolidaritásukról és támogatásukról biztosították az autonómia iránt elkötelezett erdélyi civil- és politikai szereplőket, kihangsúlyozva, hogy az önrendelkezés intézménye egy demokratikus eszköz Európa békéjének, sokszínűségének és fejlődésének megteremtéséhez. Elhangzott: a kultúrák és nyelvek sokszínűsége csak gazdagabbá teszi Európát, ezek megőrzéséhez ugyanakkor az őshonos nemzeti kisebbségeknek autonómiára van szükségük.

Kolozsvár, 2023. március 11.
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája 



hírek

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Trianonról és az autonómiáról
TEMESVÁR 31. - Tőkés László, az EMNT elnöke
Tőkés László évértékelője a Magyar Televízióban, 2016. jan. 1-jén
Tőkés László brüsszeli felszólalása

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010