Örökkévalóság vasárnapja és 1989-es megemlékezés a fővárosi Erdélyi Gyülekezetben

Átadták a Tőkés László alapítvány díját Kisvárdán

Lakossági fórumok a migrációs válságról

Partiumi turnén a Végítélet

Örökkévalóság vasárnapja és 1989-es megemlékezés a fővárosi Erdélyi Gyülekezetben

A budapesti Erdélyi Gyülekezet a Reménység Szigetén három éve, az 1989-es forradalom mártírjainak emlékére állított kopjafájánál az egyházi év utolsó vasárnapján valamelyik romániai város egy magyar és egy román áldozatának emlékére tart főhajtást. Idén, november 22-én a temesvári Csizmarik László és Teodor Octavian Țintaru neve került föl a kopjafa oldalára.

főbb hírek

2015. november 15. vasárnap

Fordulat a romániai restitúció európai monitorozása ügyében

Ez év elején Tőkés László erdélyi EP-képviselő kezdeményezésére Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Antal János egyházügyi szakértő, élve az Európai Unió Alapjogi Chartája 44. cikkében biztosított jogukkal, petíciót nyújtottak be az Európai Parlament illetékes bizottságához azzal a kéréssel, hogy a testület vizsgálja és vitassa meg a kommunista diktatúra idején a romániai magyar történelmi egyházaktól elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásának elszabotálását, illetve a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Református Kollégium visszaállamosításának botrányos ügyét, és foglaljon állást abban a kérdésben, hogy az uniós csatlakozásakor vállalt kötelezettségeinek megfelelően Románia biztosítja-e a vallásszabadság gyakorlását, valamint a tulajdonhoz való jogot magyar kisebbségi közössége, illetve annak egyházai számára.
2015. november 13. péntek

Sajtótájékoztatót tartottak aktuális politikai kérdésekről

November 13-án magyar és román nyelvű sajtótájékoztatónak volt a helyszíne Tőkés László európai parlamenti képviselő nagyváradi központi irodája. Képviselőnk, aki egyben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Csomortányi Istvánnal, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnökével együtt tájékoztatta a médiát az EMNT és az EMNP stratégiai együttműködésének irányelveiről és pászmáiról, a két szervezet legutóbbi országos küldöttgyűlésein elfogadott határozatok nyomán.
2015. november 12. csütörtök

Felszólalás az Európai Parlamentben

Az Európai Néppárt parlamenti frakciójának november 11-i brüsszeli ülésén Theodor Stolojan román néppárti delegációvezető ismertette a Romániában kialakult válságos helyzetet. Victor Ponta miniszterelnöknek nem most, hanem már jó ideje le kellett volna mondania – egyebek mellett – plágium és korrupció miatt, mondotta, és nem kellett volna megvárnia, míg bebizonyosodik, hogy „a korrupció gyilkol” („corupția ucide”).
2015. november 9. hétfő

Tőkés László és Szilágyi Zsolt közös sajtótájékoztatójáról

November 9-én a nagyváradi EP-irodában tartott magyar és román nyelvű sajtótájékoztatót Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke.
2015. október 26. hétfő

Szacsvay Imrére emlékeztek Nagyváradon

A forradalmi országgyűlés mártír jegyzőjéről, Szacsvay Imréről is megemlékeztek október 25-én a nagyvárad-olaszi református templomban a vasárnap délelőtti istentiszteleten. Az ifjú váradi ügyvédet, politikust, országgyűlési követet 1849. október 24-én hajnalban végezték ki a pesti Újépület melletti fatéren.
2015. október 25. vasárnap

Jelző- és őrtüzek gyúltak Székelyföld határán

Székelyföld peremtelepülésein több száz helyszínen gyújtottak őrtüzet szombat este a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tiltakozó akciója keretében a régió önkormányzási jogát követelve.
2015. október 23. péntek

"1956, te csillag"

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt közös szervezésében rövid megemlékezést tartottak október 23-án délelőtt Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemnek is otthont adó református egyházkerületi székház belső udvarában található ’56-os emléktáblánál.
2015. október 21. szerda

Egy határ melléki utazócsoport brüsszeli látogatásáról és a határ menti mezőgazdasági együttműködésről szóló konferenciáról

A hét első napjaiban Tőkés László Magyarországon megválasztott erdélyi európai képviselő meghívására a határ mindkét oldaláról való, vegyes összetételű utazócsoport tett látogatást Brüsszelben, az Európai Parlamentben. A csoport tagjai között szerepeltek a Debreceni Egyetem (DE) agrártudományi karának vezető professzorai, valamint a karnak a Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE) működő kihelyezett tagozatán végzett szakemberek, továbbá a partiumi és erdélyi magyar gazdaszervezetek vezető képviselői.

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

Tőkés László brüsszeli felszólalása
Tőkés László portré az EuroparlTV-n
Tőkés László I.
Panoráma-interjú, 1989. I. rész

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010