Közlemény a Magyarországról szóló európai parlamenti vitáról

Magyarok a rendszerváltásban – határon innen és túl

Az önrendelkezésről Bernben

A magyar szabadság mártírjai emlékeztek Nagyváradon

Megnyitották a partiumi egyetemi évet

A korrupciómentes közéletért

Tőkés László is futott Juhos Gáborral az Érmelléken az autonómiáért és a forradalom áldozatainak emlékére

Az egység sokféleségében és a sokféleség egységében

Zászlaja és címere lesz a Partiumnak

Közlemény a Magyarországról szóló európai parlamenti vitáról

A kezdeti eredménytelen próbálkozások nyomán, a balliberális-zöld politikai csoportoknak végül is sikerült elérniük, hogy az Európai Parlament 2014. október 21-i plenáris ülésének napirendjére felkerüljön a magyarországi demokrácia, jogállamiság és alapvető jogok helyzetéről szóló vita.

főbb hírek

2014. október 18. szombat

NYILATKOZAT a román–magyar párbeszéd tárgyában

Húsz évvel a rossz emlékezetű Neptun-gate után, idén júniusban az egykori titkos tárgyalások főszereplői Brassó-Pojánán adtak kézfogót egymásnak, hogy felelevenítsék az akkori találkozókat, és „leltárt készítsenek” azok eredményeiről. Közel négy hónapra rá Allen H. Kassof egykori főtárgyaló, a Project on Ethnic Relations (PER) volt főigazgatója tűnt fel újból, immár Sepsiszentgyörgyön, hogy a Kovászna Megyei Tanács által szervezett „beszélgetésen” új párbeszédet kezdeményezzen az RMDSZ és a román pártok között.
2014. október 8. szerda

Átadták a Tőkés László Alapítvány idei díját

„Aki fél, abban nem lehet teljes a szeretet” – mondta Tőkés László volt királyhágómelléki református püspök, európai parlamenti képviselő október 5-én délután a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán, a róla elnevezett alapítvány ez évi díjának átadását megelőző istentiszteleten. A 25 éves civil szervezet kuratóriuma idén huszadik alkalommal adta át az elismerést a kisváros református templomában.
2014. október 8. szerda

Emlékhelyet avattak Sass Kálmán tiszteletére Érmihályfalván

Vasárnap, október 5-én emlékhelyet avattak a román nacionálkommunista terror egyik áldozatának, a partiumi magyarság jeles személyiségének, Sass Kálmán református lelkipásztornak a tiszteletére. Az ’56-os forradalommal szimpatizáló lelkészt 1958-ban államellenes összeesküvés koholt vádjával ítélték halálra. Mind a mai napig nem sikerült rehabilitálni, így a román állam szemében egy háborús bűnös emlékének adózott a helyi közösség és az eseményre máshonnan is érkezők népes serege.
2014. október 8. szerda

Erkölcsi kártérítési pert indít Tőkés László

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tőkés László európai parlamenti képviselő október 3-án Kincses Előd ügyvéd társaságában tartott magyar és román nyelvű sajtótájékoztatót Marosvásárhelyen. Téma az a véletlen időzítésűnek aligha mondható rágalmazó, gyalázkodó tévéműsor volt, amelynek nyomán erdélyi EP-képviselőnk polgári peres úton fog elégtételt kérni az ott elhangzottak okozta erkölcsi kárért.
2014. szeptember 22. hétfő

Átadták a legkisebb „csillagok” óvodáját

Ünnepi istentisztelet keretében avatták fel Nagyvárad Rét nevű városrészében a Csillagocska Református Zeneóvoda új, háromszintes épületét. A 12 évvel ezelőtt beindult kisdedóvót a Csillagocska Alapítvány működteti, és eddig a váradréti egyházközség gyülekezeti termében és más helyiségeiben kapott helyet. A református templom udvarán parókiát épített az elmúlt években a gyülekezet, majd annak kiegészítéseként húzták fel rövid idő alatt az óvoda épületét.
2014. szeptember 22. hétfő

A magyar–román határon átvezető utat adtak át

Elkészült a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ömböly község és a mai romániai Szatmár megyében lévő Szaniszló közötti útszakasz, az 5,6 millió eurós (1,7 milliárd forint) beruházás átadási ünnepségét szeptember 20-án tartották a magyar–román határon. Az eseményen az ömbölyi polgármester meghívására részt vett Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.
2014. szeptember 22. hétfő

Pusztaújlaki magyar nap

A Sebes-Körös völgyi szórványmagyarság egyik még ma is magyar többségű falujában, a Mezőtelegd községhez tartozó Pusztaújlakon a szüreti mulatságok hagyományát fél évtizeddel ezelőtt élesztette fel a Lőrincz házaspár, amely az Erdélyi Magyar Néppárt bihari szervezetének támogatásával szeptember 20-án szervezte meg az idei népünnepélyt.
2014. szeptember 15. hétfő

Szeretettel a félelem ellen

A temesvári forradalom 25. évfordulója alkalmából szervezett idei eseménysorozat keretében ma tartották a Gyülekezeti ellenállás 1989-ben című megemlékező rendezvényt a temesvár-belvárosi református egyházközségben.

fényképek

Temesvári zarándoklat
10 éves az EMNT
Székelyek Nagy Menetelése
A Magyar Rektori Konferencia plenáris ülése Nagyváradon

videók

A gyantai vérengzés áldozataira emlékeztek
Tőkés László portré az EuroparlTV-n
Tőkés László I.
Panoráma-interjú, 1989. I. rész

ajánlott oldalak

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
Székely Nemzeti Tanács
EPP képviselőcsoport az Európai Parlamentben
FIDESZ
Fidesz Európa Parlamenti képviselőcsoportja
Orbán Viktor miniszterelnök honlapja
www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010