2016. január 15. péntek
Send this article Print this article

Új évi sajtóértekezlet

A 2016. évi első sajtótájékoztatóján Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke magyar és román nyelven köszöntette a média reprezentánsait január 15-én délelőtt a nagyváradi EP-irodában.



 Röviden értékelte az elmúlt esztendőt mind romániai, mind közép- és összeurópai vonatkozásban. Hazai viszonylatban negyedszázaddal a Ceauşescu-rezsim bukása után se rendről, se szabadságról nem beszélhetünk, a demokratikus rendszerváltozás eddigi rögös útját a romániai sztrádaépítéssel szemléltethetjük: a nagy nekiveselkedés szinte semmit sem eredményezett. Tetemes energia- és pénzráfordítással sem sikerült az ország európai felzárkózása a lakosság által elvárt mértékben és módon. Az utca hangja egyértelműen kifejezte tavaly is: az romániai politikai osztály – a magyar parlamenti képviselettel egyetemben – megbukott minden vizsgán, a korrupció át- meg átszövi a társadalom minden szegmensét. Az RMDSZ például – a többi hazai párthoz hasonlóan – a kommunista örökséget hordozza magával, a korrupció sem idegen tőle, ráadásul a létfontosságú erdélyi magyar ügyeket rendre mind veszteségbe „kormányozta” – mondotta az erdélyi EP-képviselő.
A romániai társadalmi-politikai helyzet értékelését és az általa szükségesnek vélt intézkedéseket és csapásirányokat a Megalkuvás nélkül című újévköszöntő nyilatkozatában foglalta össze Tőkés László (csatoljuk közleményünkhöz), különös tekintettel az idei önkormányzati és parlamenti választásokra. „A hitét vesztett magyaroknak az adhatja vissza a szavazókedvét, ha azt látják, hogy a politikában egyébként természetes verseny mellé a megegyezés, az összefogás képessége is társul politikusainkban” – szögezi le az EMNT elnöke, hozzátéve: a románokkal együtt megvívott 1989-es szabadságharcunk szellemében az idei választások alkalmával új rendszerváltozásra kerülhetne sor. „A választópolgároknak valójában nem ilyen vagy olyan, szimpatikus vagy kevéssé szimpatikus, pénzes vagy kevésbe módos személyek, hanem azon értékek és nemes érdekek között kell választást tenniük, melyeket az egyes jelöltek és pártok bátran és megalkuvás nélkül képviselnek” – vélte az EP-képviselő, feddhetetlenséget kérve minden közéleti szereplésre elhívott polgártársunktól.
A továbbiakban a püspök kitért az egység és az összefogás kérdéskörére, megállapítva: a szűk pártegység helyett széleskörű nemzeti összefogásra kell törekednünk, ezt kellene támogassa a magyar kormányzat is, a nemzeti önrendelkezés nemes eszméje mellett. Egyebek mellett javaslatot tett a kilencvenes évek elején felvetett és azóta is többször szorgalmazott román–magyar nemzeti kerekasztal megszervezésére.
Tőkés László a sajtótájékoztató elején három fotókompozícióval szemléltette az új esztendő egyes kihívásait. Az EP-iroda falán lobogó öt zászló együttállása a sajátos nemzeti, közösségi, regionális, össznépi és európai érdekek egymást kiegészítő képviseletét szimbolizálja „Most, az új esztendőben is zászlót kell bontanunk: az igazságért, a szabadságért s a demokráciáért. Európai, keresztény és nemzeti értékeinkért. Testvéreinkért, családjainkért, ifjúságunkért és – közös jövőnkért” – olvasható az EP-képviselő nyilatkozatában, utalással az európai migrációs válságra és a hazai konfliktusokra. A decemberben kitűzött partiumi zászló ellen máris befutott a hatalom támadása: a helyhatóság a levételére szólította fel a püspököt, ezt is reklámzászlónak minősítve, akárcsak korábban a székely zászlót. Két másik fotón pedig egyes romániai magyar vezetők láthatók, akik az RMDSZ nevében tévútra vitték, országos és helyi szinten egyaránt, a közképviselet és érdekérvényesítés ügyét – de van köztük olyan is, aki úgymond a korpa közé keveredett…
Ennek kapcsán Tőkés László újból sérelmezte, hogy az RMDSZ továbbra is egyedül rendelkezik azon támogatás fölött, amelyet a román költségvetésből az erdélyi magyarságnak utalnak ki, és az összeget szerinte átláthatatlan módon önmagára és klientúraépítésre költi. Önzés és megalkuvás nélkül kellene arra törekednünk, hogy a közös zászló alatt a hamisítatlan magyar érdek és a nemzeti önrendelkezés képviselete útján keressük a kibontakozás útját – vélte –, miközben a kívánatos új rendszerváltozásnak a politikai osztály cseréjével kell párosulnia. Mintául szolgálhat Románia számára a 2010-ben Magyarországon elkezdődött társadalmi-politikai reform, amely államreformmal párosul – mutatott rá az EP-képviselő.

Tőkés László Megalkuvás nélkül című újévköszöntő nyilatkozatát a Dokumentumok rovatban találják.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010