2015. május 20. szerda
Send this article Print this article

Rendkívüli vita Strasbourgban

Az Európai Parlament 2015. május 19-i, strasbourgi plenáris ülésén, a liberálisok és a zöldek frakciójának kezdeményezésére, rendkívüli vitára került sor a magyarországi helyzetről. Az előítéletes Tavares-jelentésre emlékeztető újabb parlamenti fellépést tulajdonképpen a halálbüntetés Orbán Viktor miniszterelnök által javasolt „napirenden tartása”, valamint a magyar menekültügyi probléma váltotta ki.



 Manfred Weber, az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője találóan mutatott rá, hogy míg a tavalyi botrányos romániai választásokkal a balliberális oldal egyáltalán nem kívánt foglalkozni, ezzel szemben Magyarország ügye viszonylag rövid időn belül immár ötödször kerül terítékre.
Rebecca Harms és Philippe Lamberts, a zöldpárti frakció társelnökei megelőző hangulatkeltő közleményükben nem kevesebbet állítottak, mint azt, hogy „Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyre inkább eltávolodik a közös európai értékektől… és olyan referendumot hirdet meg a menekültpolitika terén, amely a rasszizmust és az idegengyűlöletet szítja”.
A pártpolitikai konfrontáció szintjére alacsonyodó vita során az európai liberálisok notórius képviselői, úgymint Guy Verhofstadt frakcióelnök és Sophie in 't Veld alelnök Ujhelyi István és Niedermüller Péter magyar szocialista képviselőkkel karöltve rendeztek kirohanást Orbán Viktor és kormánya ellen.
Miként máskor, a miniszterelnök ez alkalommal is személyesen vett részt a Magyarországról szóló vitában, és válaszolta meg a jobbára megalapozatlan kritikákat és vádakat. Egyebek mellett annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a menekültügy nem kizárólag magyar, hanem egyetemes európai kérdés. „Európa legyen az európaiaké, Magyarország pedig legyen magyar ország” – fejtette ki álláspontját, kiállva egyben amellett, hogy a menekültügy kerüljön vissza a tagországok nemzeti hatáskörébe. „Magyarország maga akar dönteni saját bevándorlói ügyében – mondotta –, ugyanakkor viszont tiszteletben tartja, hogyha más országok bevándorlókat akarnak betelepíteni”. Ezzel együtt a miniszterelnök éles különbséget tett a gazdasági bevándorlók és a politikai üldözöttek között, és az őket megillető eltérő bánásmódot hangsúlyozva szolidaritását fejezte ki valamennyiük iránt.
A magyar álláspont védelmében – többek között – Szájer József és Gál Kinga néppárti képviselők szólaltak fel. Írásbeli hozzászólásában Tőkés László erdélyi képviselőnk határozottan elítélte azt a pártos magyarellenességet, melyet a hazai volt kommunisták és álliberálisok nyugati „elvtársaik” hathatós közreműködésével saját hazájuk ellenében tanúsítanak.
 
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010