2014. június 4. szerda
Send this article Print this article

Nyilatkozat a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából

Magyarország és Románia példát mutat megosztott külhoni magyar közösségeink számára, hogy otthoni különállásuk körülményei között miképpen keressék és kövessék „a nemzeti összetartozás” célirányos útját.



N Y I L A T K O Z A T
 
a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából
 
 
Az európai politikai aktualitás jegyében a Nemzeti Összetartozás Napjának idei üzenete ekképpen fogalmazható meg az Európai Parlamentből.
Sokatmondó, hogy a Trianoni békediktátum (1920) idei évfordulója éppen egybeesik az újan megválasztott Európai Parlamentmegalakulásának napjával.
● A legnagyobb parlamenti frakciónak, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának a megalakulása az európai keresztény-nemzeti erők egységesüléséről szól.
Ennek részeképpen, a 12 tagú magyarországi, valamint a 15 tagú romániai néppárti küldöttségek meggyőző számbeli ereje szintén országaink nemzeti elkötelezettségű politikai erőinek az egységesülése irányába mutat.
● Theodor Stolojan, a román néppárti delegáció elnöke mai nyilatkozatában – egyebek mellett – a Moldovai Köztársaságeurópai csatlakozásának a támogatása mellett kötelezte el magát.
Ezzel párhuzamosan, a Gyürk András vezette magyar néppárti küldöttség a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából kibocsátott állásfoglalásában a határon átnyúló nemzetegyesítés „fontos állomásának” nevezte, hogy: „közel száz év után, ismét egy parlamentben dolgozhatnak az anyaország, valamint FelvidékKárpátaljaErdély és a Vajdaság képviselői” – akiknek száma a Romániában és Szlovákiában megválasztott képviselőkkel együtt, összesen 16-ra egészül ki.
● Theodor Stolojan idézett alkalmi nyilatkozatában „a román állampolgárok és Románia érdekeinek a fenntartása és előmozdítása” mellett száll síkra.
Ehhez hasonlóan a Fidesz–KDNP szövetség alkotta kormánynak és szövetséges külhoni képviseletünknek is a magyar nemzeti érdekek érvényesítése az elsőrendű hivatása.
Szándékaink ezen a ponton – az egyesült Európa egységének és sokszínűségének a keretében – találkoznak.
● Magyarország és Románia példát mutat megosztott külhoni magyar közösségeink számára, hogy otthoni különállásuk körülményei között miképpen keressék és kövessék „a nemzeti összetartozás” célirányos útját.
 
Brüsszel, 2014. június 4.
                                                                                   Tőkés László
                                                                        európai parlamenti képviselő
                                              a Kárpát-Medencei Magyar Autonómia Tanács
                                                                                   elnöke 
Fotó: Ürmösi Levente Mihály

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010