2014. július 20. vasárnap
Send this article Print this article

Magyar képviselőket is beválasztottak az EP nem uniós országokkal kapcsolatot tartó küldöttségeibe

Az unión kívüli országokkal kapcsolatot tartó küldöttségek tagjairól döntött csütörtökön az Európai Parlament, a legtöbb magyar képviselőt pedig be is választották valamelyik delegációba – közölte a Magyar Távirati Iroda. Tőkés László erdélyi képviselő Bosznia-Hercegovináért felel.



 A Fidesz–KDNP politikusai közül a kárpátaljai Bocskor Andrea az EU és Ukrajna kapcsolataiért felelős küldöttségben szerzett tagságot, a délvidéki Deli Andor pedig az unió és Szerbia kapcsolataira lehet majd hatással az ezzel foglalkozó delegáció tagjaként. Deutsch Tamást a mediterrán térség országaira összpontosító, valamint az izraeli kapcsolatokat ápoló EP-delegációba választották be, Erdős Norbert pedig a délkelet-ázsiai országokra összpontosíthat majd a következő években, akárcsak Pelczné Gáll Ildikó, a párt listavezetője a választáson. Gál Kinga az afrikai, karibi és csendes-óceáni térség államai és az unió kapcsolataival foglalkozó testületben dolgozik majd, míg a Fidesz-KDNP delegációjának vezetője, Gyürk András az Arab-félsziget államaival foglalkozó delegációban szerzett tagságot. Hölvényi György Albánia és az EU kapcsolataival foglalatoskodhat majd, Kósa Ádám pedig a Japánnal fenntartott relációkra kap majd rálátást. Schöpflin György a közép-ázsiai köztársaságokkal és Mongóliával folytatott kapcsolatokért felelős testület tagja lett, Szájer Józsefet pedig az Egyesült Államokra fókuszáló EP-küldöttség tagjává választották meg. Tőkés László előző királyhágómelléki református püspök Bosznia-Hercegovina és az EU kapcsolatait ápoló delegációban kapott helyet.
Az RMDSZ-es Sógor Csabának Japán jutott, Winkler Gyulának pedig India, akárcsak a felvidéki Csáky Pálnak (MKP).
A jobbikos Morvai Krisztinát a Koreai-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős testületbe választották be, Balczó Zoltán Szerbiával fog foglalkozni, Kovács Béla pedig Japán ügyeit ismerheti meg behatóan.
Szanyi Tibor, az MSZP politikusa, valamint a magyar szociáldemokrata küldöttség vezetője az unió és Ukrajna kapcsolataira rálátással bíró testületben kap munkát, a másik szocialista EP-képviselő, Ujhelyi István pedig Kínával foglalkozik majd. Az EP szociáldemokrata frakciójának két másik magyar tagja, a DK-s Molnár Csaba a délkelet-ázsiai, Niedermüller Péter pedigaz  izraeli delegációban kapott tagságot.
A zöldfrakcióban helyet foglaló Meszerics Tamá s(LMP) az EU és Oroszország közötti parlamenti együttműködési bizottságba került be.
Kovács és Bocskor emellett a Keleti Partnerség országaival fenntartott EP-csoportnak, az úgynevezett Euronestnek is tagjává vált.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010