2015. március 16. hétfő
Send this article Print this article

Levélváltás a botrányos romániai restitúcióról

„A fasiszta és a kommunista rendszerek idején elkobzott épület- és földvagyon visszaszolgáltatásának lassú üteme továbbra is emberi jogi vonatkozású aggodalmakra, illetve a vallásszabadsággal és a jogállamisággal kapcsolatos aggályokra ad okot” – szögezi le Hoyt Yee, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes államtitkára Tőkés László európai parlamenti képviselőhöz intézett válaszlevelében. „Tájékoztatom, hogy minden lehetőséget megragadunk arra, hogy a román kormányt a nemzeti és vallási kisebbségekkel szembeni kötelezettségeik mielőbbi teljesítésére ösztönözzük, beleértve közösségi javaik maradéktalan visszaszolgáltatását” – ekként folytatódik a John Kerry külügyminiszter nevében jegyzett, 2015. február 6-i átirat.



 Erdélyi képviselőnk tavaly decemberben juttatott el tiltakozó levelet az amerikai külügyminiszterhez a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Református Kollégium visszaállamosítása ügyében, amelyben rámutatott, hogy az önkényhatalmi rendszerek által kisajátított ingatlanok maradéktalan visszaszolgáltatása alapfeltétele volt Románia NATO-, illetve EU-csatlakozásának; ennek fényében pedig elfogadhatatlan, hogy az erdélyi magyar történelmi egyházak jogos tulajdonaiknak csupán mintegy a felét vehették birtokba, tulajdonképpeni használatukba viszont azoknak alig egyharmada került. EP-képviselőnk ugyanakkor köszönetet mondott az Egyesült Államok következetes támogatásáért az eltulajdonított egyházi ingatlanokért folytatott negyedszázados küzdelemben.
Az amerikai külügyminisztérium illetékese tudatta, hogy az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége továbbra is elkötelezett a Székely Mikó Református Kollégium ügyében: „Nagykövetségünk szoros figyelemmel követte az eseményeket, több alkalommal megfigyelőt is küldtünk a kapcsolatos bírósági tárgyalásokra. Tudomásunk szerint európai szinten megfellebbezték a bíróság döntését, és a fellebbviteli eljárást is figyelemmel fogjuk majd kísérni.” A helyettes államtitkár végezetül arról tájékoztatta erdélyi képviselőnket, hogy az amerikai külügyminisztérium holokausztügyekért felelős biztosa, Nicholas Dean a közeljövőben Romániába látogat, hogy további szükséges lépésekről egyeztessen a kormánnyal, mert megítélésük szerint a román visszaszolgáltatási törvény 2013-as módosításai ellenére a folyamat továbbra is nehézkesen halad előre, és túlságosan vontatott.  
A tengerentúli tiltakozással párhozamosan Tőkés László EP-képviselő hivatala európai szintű lépéseket is tett a Székely Mikó Református Kollégium ügyében, melyek közül kiemeljük a Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke és Antal János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület előadó-tanácsosa által összeállított petíció beterjesztését az Európai Parlament illetékes bizottságához. Az Európai Unió Alapjogi Chartájának 44. cikkében foglalt jogukkal élve a petíció aláírói azt kérték, hogy a testület vitassa meg a romániai magyar egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának lassú ütemét, illetve a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Református Kollégiumvisszaállamosításának ügyét, és foglaljon állást abban a kérdésben, hogy az uniós csatlakozáskor vállalt kötelezettségeinek megfelelően Románia biztosítja-e a vallásszabadság gyakorlását magyar kisebbségi közössége számára.
 
(Az amerikai külügyminiszternek írt angol nyelvű levél, a kapott válasz másolata és annak magyar fordítása a Dokumentumok rovatban találhatók..)

http://tokeslaszlo.eu/dokumentum/level_john_kerrynek
http://tokeslaszlo.eu/dokumentum/hoyt_yee_valasza
http://tokeslaszlo.eu/dokumentum/hoyt_yee_valasza_magyar_forditas_


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010