2015. február 9. hétfő
Send this article Print this article

Közlemény a 8. nagyváradi jótékonysági sportbálról

Február 7-én nyolcadik alkalommal rendezték meg Nagyváradon neves sportemberek, ifjú labdarúgók, közéleti személyiségek, művészek részvételével a jótékonysági sportbált a Partium Egyetemi Sportklub javára.



 A református egyházkerületi székház dísztermében köszöntötte a meghívottakat a 2007-ben alakult egyetemi sportklub alapító elnöke, Tőkés Máté, sorra üdvözölve az illusztris vendégeket, élükön Schmitt Pál világ- és olimpiai bajnok vívóval, a Magyar Köztársaság volt elnökével, az olimpiai mozgalom jelesével, akit nemrég választottak a nemzet sportolójává a tavaly elhunyt Grosics Gyula helyére. A bál kezdetén néma főhajtással emlékeztek a tisztelgők mind rá, mind az Aranycsapat többi tagjára, köztük arra az alig egy hete eltemetett Buzánszky Jenőre, aki a váradi sportbál-sorozat állandó díszvendége és védnöke, sőt animátora volt az évek során, s akit szó szerint csak a végzet tarthatott távol az idei rendezvénytől.
Nyitóbeszédben az ifjú klubelnök elmondta: „Jóleső érzéssel tekintünk vissza arra a kilenc évre, amely a Partiumi Egyetemi Sportklub megalakulása óta eltelt. Büszkén gondolunk az utóbbi években elért egyre szebb eredményekre, amelyek sorát kezdhetnék a baráti grundfoci szintjén induló labdarúgócsapat megalakulásával, s folytathatnák a fokozatos előrelépés állomásainak számbavételével, gyermek- és ifjúsági csapataink létrehozásával, a Bozsik-programban elért eredményekkel vagy a két nemzet bajnoki címét is elnyert NAC centenáriumának megünneplésével.”
A bál fővédnöke, Schmitt Pál anekdotázva emlékezett kor- és kartársaira, kitérve röviden a nemzet sportjának állapotára, céljaira, esélyeire, az olimpia körüli tervezgetésre is. Baráti, testvéri közvetlenséggel törölte el felszólalásában az adminisztratív, politikai és színvonalbeli határokat a szétszakadt magyar nemzetrészek és az egyes sportteljesítmények között.
Tőkés László EP-képviselő, a Partiumi Keresztény Egyetem alapító elnöke ünnepi beszédében méltatta a fiatalok törekvését, a támogatókat, de szólt a kerékkötőkről és a sajátos romániai viszonyokról is, ahol nemcsak az egyéni vagy csapatteljesítmény sikerteremtő, hanem mindinkább a pénz is. Kidomborította a sportmozgalom jelentőségét a határok fölötti nemzeti integrációban éppúgy, mint az ifjúság testi és szellemi épülésében, nevelésében. Eszmei vonatkozásban hangsúlyozta a tömegsport fontosságát a professzionális versenysport mellett, a kapcsolattartást és csapatmunkát, az „itthoniak és otthoniak” egymásra találását. Szólt az eltelt negyedszázad történéseiről a várakozások és csalódások vonatkozásában, további küzdelemre és építkezésre biztatva. Végül pedig sürgette az összetartó csapatmunkát, a konvergens teljesítményt a nemzetpolitika, a társadalom és egyházszervezés, a sportmozgalom terén egyaránt.
Az est amúgy nem csupán a futballról szólt, hiszen például az egykori jeles labdarúgók mellett – mint pl. Dunai Antal vagy Kű Lajos – jelen voltak az FTC baráti körének vezetői, Juhos Gábor maratonista, Varga Csaba alpinista is, sportvezetők, szakújságírók és diplomaták. A jó hangulatról Pándy Piroska operaénekes, a Sanzon együttes és Komáromi Pisti gondoskodtak. Tombolát is rendeztek, illetve képzőművészeti alkotások és sportrelikviák aukcióját, az adományokkal és felajánlásokkal a Partium FC labdarúgócsapatának fenntartását támogatták azok, akik a meghívóban jelzett jótékonyság és önkéntesség szellemében hozzájárultak ezzel is a partiumi magyar sportélet újjáteremtéséhez.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010