2014. március 10. hétfő
Send this article Print this article

Isten szabadnak teremtett minket

Isten szabadnak teremtett minket – nem szolgának. Emberi és nemzeti jogaink nem képezhetik alku tárgyát. Nem hagyjuk a román kormány csapdájába csalatni magunkat. Szabadságunkért rendületlenül kiállunk – üzente Tőkés László EP-képviselő a Székely Szabadság Napján.



 Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Megemlékezők!
Kedves Testvéreim és Honfitársaim!
 
   A Székely Szabadság Napja alkalmából ezúton küldöm harcos üdvözletem mindazoknak, akik a tilalmas viszonyok ellenére a székelyvásárhelyi Postaréten összegyűltek.
„Marosvárhelyre figyeljen a világ!” – ekképpen hangzott a felhívás világszerte. Én magam, Strasbourgba menet, Veletek szinte egy időben, az Európai Parlament plenárisán készülök felemelni a szavam Székelyföld területi autonómiája és erdélyi magyarságunk önrendelkezésének az ügye mellett.
Kós Károly Kiáltó szava visszhangzik bennem. Hogyha a területében meggyarapodott románság meg fogja becsülni erdélyi magyar polgárait – szövetségesekre fog találni bennük. De amennyiben ezt elmulasztja megtenni – a legjobb akaratunk ellenére, és saját kárára, határozott ellenállásra fog késztetni bennünket.
   Találó példa erre 1990 Fekete Márciusa, valamint a városi hatóságok mostani törvényellenes tiltó határozata a Szabadság Napjának békés felvonulása ellenében. Önrendelkezésünk jogának tudatában ezt a diktatórikus jogfosztást nem tűrhetjük.
Jancsó Benedek, az 1918-ban alapított Székely Nemzeti Tanács létrehívója valamikor ezeket írta: A székely nem akar szolga lenni. „Aki benne szolgát keres, igen sokszor csalódhatik, aki viszont munkatársul fogadja, igen ritkán, vagy éppen sohasem. A székely, mint népdalaiban énekli, mindig szabad székely akar maradni, s büszke bércek lakója!” (A székely nép)
Isten szabadnak teremtett minket – nem szolgának. Emberi és nemzeti jogaink nem képezhetik alku tárgyát. Nem hagyjuk a román kormány csapdájába csalatni magunkat. Szabadságunkért rendületlenül kiállunk.
   Autonómiát Székelyföldnek! Szabadságot a Székely Népnek!
   Hajrá Erdély! Hajrá Székelyföld! Hajrá Partium!
   Éljen a magyar szabadság! Éljen a Haza!
 
Nagyvárad, 2014. március 10.
 
                                                                                                       Tőkés László
                                                                                             Erdély európai képviselője
                                                                                                    az EMNT elnöke


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010