2014. március 11. kedd
Send this article Print this article

Felszólalás a romániai magyarok autonómiája ügyében

„Kisebbségi magyar közösségünk megmaradásának és jövőjének a biztosítékát az autonómiában látjuk” – mondotta Tőkés László.



K Ö Z L E M É N Y
 
   A nemzeti oldal kezdettől fogva helyesen látja, hogy az erdélyi magyar ügy nemzetköziesítése nélkül az elnyomó román államnacionalizmussal szemben igen csekély esélyünk van eredményt elérnünk. Az 1996-ban elkezdett kormányzati szerepvállalásának keserű tanulságai ismeretében, jelenleg is okkal tarthatunk attól, hogy a posztkommunista Ponta-kormányba belépő RMDSZ nemhogy a nemzetközi érdekképviselet révén érvényesítené erdélyi önrendelkezésünk ügyét, hanem éppen ellenkezőleg, a hatalomban való osztozkodás árán, újból eltemeti autonómia-követeléseinket.
Ennek megfelelően, a Székely Szabadság Napjának idei rendezvényén Ponta, Voiculescu és Oprea koalíciós partnerei újból hiányzót jelentettek, és az MPP újdonsült szövetségesei a marosvásárhelyi autonómia-felvonulás tilalmához cinkos hallgatással asszisztáltak.
   Mindezeket figyelembe véve, indokolt volt tehát a Székely Nemzeti Tanács azon felhívása, hogy: „Marosvásárhelyre figyeljen a világ!” A székelyföldi területi autonómia és – általában – az erdélyi magyar önrendelkezés melletti nemzetközi kiállás részeképpen Tőkés László európai képviselő tegnap este alig néhány órai eltéréssel szólalt fel a székely szabadságért a strasbourgi parlament plenárisán.
   A vezető politikai ügynek számító ukrajnai válság kapcsán, az erdélyi képviselő a lesújtó állapotba jutott krími tatárokéhoz hasonlította erdélyi nemzeti közösségünk helyzetét.
Tudnivaló, hogy Sztálin büntető-politikája következtében a Krími Autonóm Köztársaságnak ma már mindössze 12%-át teszik ki a tatárok, akiknek demokratikus látszatintézménye – a medzslisz – joggal követeli ENSZ-békefenntartók kiküldését a megszállott térségbe. A krími tatárok elfogyatkozásához hasonlóan, erdélyi magyarságunk lélekszáma is vészesen megcsappant. Az erdélyi kisebbségek (magyarok, németek stb.) számaránya kilencven esztendő alatt 45%-ról 20% alá süllyedt. A leépülési folyamat kirívó példája éppen Marosvásárhely, melynek szinte teljes egészében magyar lakossága Ceauşescu céltudatoselnemzetietlenítő politikájának tulajdoníthatóan 50% alá apadt.      Parlamenti felszólalásában erre a tényállásra utalt Tőkés László, amikor kimondta: „Kisebbségi magyar közösségünk megmaradásának és jövőjének a biztosítékát az autonómiában látjuk”. A Székely Szabadság Napjának résztvevői számára ugyanis egészen nyilvánvaló, hogy amennyiben Székelyföld nem nyeri vissza autonómiáját, reá is ugyanaz a sors vár, mint Erdély többi elszórványosodott vidékére.
   A jól működő európai autonómiák mintájára, ezért követeljük a magyar, illetve székely autonómia biztosítását.
 
Strasbourg, 2014. március 11.
 
 
                                                                                                        Tőkés László                
                                                                                                        EP-képviselő
                                                                                                        Sajtóirodája      
 
F E L S Z Ó L A L Á S
 
a romániai magyarok autonómiája ügyében
 
   Alig egy-két órája annak, hogy ma délután, a Székely Szabadság Napján, az erdélyi Marosvásárhelyen, a román hatóságok tiltó intézkedései ellenére 20–30 ezres tömeg tüntetett Székelyföld területi autonómiájáért.
   A román államnacionalizmus asszimilációs és betelepítési politikája következtében Erdély és Székelyföld magyarsága, saját szülőhazájában, mára már a krími tatárokéhoz hasonló helyzetbe jutott.
   Kisebbségi magyar közösségünk megmaradásának és jövőjének biztosítékát az autonómiában látjuk. A jól működő európai autonómiák mintájára, ennek megvalósításához kérjük és sürgetjük a román kormány, a nemzetközi közösség, az Európai Unió és az Európai Parlament hathatós támogatását!
 
Strasbourg, 2014. március 10.
                                                                                  Tőkés László
                                                                                  EP-képviselő
 
    

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010