2014. október 8. szerda
Send this article Print this article

Erkölcsi kártérítési pert indít Tőkés László

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Tőkés László európai parlamenti képviselő október 3-án Kincses Előd ügyvéd társaságában tartott magyar és román nyelvű sajtótájékoztatót Marosvásárhelyen. Téma az a véletlen időzítésűnek aligha mondható rágalmazó, gyalázkodó tévéműsor volt, amelynek nyomán erdélyi EP-képviselőnk polgári peres úton fog elégtételt kérni az ott elhangzottak okozta erkölcsi kárért.



 Az Antena 3 román hír- és bulvártelevízió – amely egy köztörvényes bűnözőként elítélt volt szekus ügynök tulajdonában áll – szeptember 15-i adásában többen is hazaárulónak és a magyar titkosszolgálat ügynökének nevezték Tőkés Lászlót, ezért a műsorvezető és két meghívottja, valamint a tévéállomás ellen a fővárosi első kerületi bíróságon indul per. A volt királyhágómelléki református püspök, az 1989-es kommunistaellenes népfelkelés elindítója Temesvár szellemében határozottan visszautasítja a Ceaușescu-diktatúra levitézlett harcosainak és örököseinek a forradalom emlékét és áldozatait is meggyalázó, nemtelen támadásait, amelyek szervesen beleillenek abba a támadássorozatba, amit ellene indított a román posztkommunista hatalom a rendszerváltó folyamatok elindulásának 25. évfordulóján. Erről szóló nyilatkozata az alábbiakban olvasható. Kincses Előd elmondta, hogy a károkozás megállapítására és 40 ezer eurós erkölcsi kártérítés kiszabására kérték a bíróságot.
Tőkés Lászlót arról is kérdezték az újságírók, hogy mi a véleménye az RMDSZ által közvitára terjesztett székelyföldi autonómiatervezetről. Az EP-képviselő ismét elmondta, hogy a szövetség botrányosan elkésett ezzel a gesztussal, ráadásul a statútum oly gyönge produktum, mintha csak szemfényvesztés lenne a célja, s csak azért álltak elő vele most, az elnökválasztás kampányában Kelemen Hunorék, mert valamit fel kellett mutatni a választóknak. Az EMNT elnöke osztja a Székely Nemzeti Tanács ama véleményét, miszerint az RMDSZ autonómiatervezete nem is a Székelyföldre vonatkozik, „köszönő viszonyban sincs” a tényleges magyar közösségi önkormányzással, és nem törvénytervezet, hanem mindössze egy „ötlethalmaz”. Ily módon vállalhatatlan.
 
 
 
Tőkés László           
EP-képviselő           
Sajtóirodája            


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010