2015. április 17. péntek
Send this article Print this article

Erkölcsi és politikai védelmet az autonómiatörekvéseknek!

Március végi nyilatkozatában Tőkés László európai képviselő kilátásba helyezte, hogy mihamarabb az Európai Parlamentnek is tudomására hozza a román belügyminisztérium azon közbiztonsági stratégiai tervezetét, mely által kriminalizálni próbálja az erdélyi magyar autonómiatörekvéseket, megsértve ezáltal a jogállamiság és a kisebbségi önrendelkezés európai elveit, és burkoltan megfenyegetve azokat a közösségeket és önkormányzatokat, szervezeteket és közszereplőket, amelyek és akik az autonómia mellett kiállnak.



 Az európai törvényhozás 2015. április 15-i miniplenárisán nyílt alkalom erre a felszólalásra, melyben erdélyi képviselőnk felhívta a figyelmet a román belügyi hatóságok újabb antidemokratikus és kisebbségellenes megnyilatkozására, rámutatva egyben a hírhedt Szekuritáté és a jelenlegi Román Hírszerző Szolgálat (SRI) közötti anakronisztikus folytonosságra.
Tudnivaló, hogy hatósági eljárások tucatjai vannak folyamatban azon székelyföldi önkormányzatokkal vagy autonómiabarát szervezetekkel szemben, melyek a székely, illetve erdélyi magyar önrendelkezés érdekében lépnek fel. Ugyanezen okok miatt számos magyar közéleti vezetőnket hurcolják meg, élükön Izsák Balázzsal, a Székely Nemzeti Tanács elnökével. Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetőjeként szintén mindennapos céltáblája ugyanezeknek a nemtelen támadásoknak, illetve felperese megannyi becsületsértési pernek.
Mindezeket figyelembe véve, erdélyi képviselőnk mind szervezeti, mind személyi szinten az Európai Parlament erkölcsi és politikai védelmét kérte a kisebbségi önrendelkezésért folytatott demokratikus és békés küzdelmükben.
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010