2019. február 9. szombat
Send this article Print this article

EP-választás és MOGYE-ügy: aktuális kérdésekről Temesváron

Sajtótájékoztatót tartott Temesváron február 8-án Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke.



 Szó volt a közelgő európai parlamenti választásokról, valamint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzetéről is.
 „A centenáriumi események fényében joggal vetődik fel a kérdés: mi a problémánk a gyulafehérvári nyilatkozattal? Ha egyszerűen kellene megfogalmaznunk, azt is mondhatnánk, hogy a románok mindmáig nem tartották be az abban megígérteket. Ha a nyilatkozat ígéretei teljesültek volna, ma egy saját helyzetével elégedett, boldog magyar és szász közösség élne Erdélyben. Ezzel szemben száz év elteltével is azt kell kérnünk a román államtól, hogy tartsa be a Gyulafehérváron, majd pedig Trianonban tett ígéreteit. Ha betartaná azokat, nem kellene a MOGYE megmentéséért harcolnunk, s nem lennének politikai foglyaink sem” – kezdte felszólalását Tőkés László.
„2018 májusában petíciót indítottunk a MOGYE megmentése érdekében, s azóta már 15 ezer tiltakozó aláírást gyűjtöttünk össze, melyeket el fogunk juttatni a tanügyminiszterhez is. Látnunk kell azonban azt is, hogy az RMDSZ a MOGYE kérdésében tétlen maradt, kivárt, s csak most, az utolsó utáni pillanatban kezdett el tárgyalni – vélhetőleg a közelgő EP-választások miatt. Jogos a kérdés: miért nem tárgyaltak korábban, akkor, amikor itt lett volna az ideje? A MOGYE beolvasztását egy nagy román egyetembe kellett volna megakadályozni, nem pedig csak most, kampánycélból nyüzsögni” – hangsúlyozta Tőkés, majd hozzátette: továbbra is követelik az önálló magyar orvosi és gyógyszerészeti kar, majd pedig az önálló magyar egyetem létrehozását. „A magyar betegeknek joguk van a magyarul beszélő orvoshoz” – szögezte le az EMNT elnöke.
A közelgő európai parlamenti választások kapcsán Tőkés László elmondta: az erdélyi magyarság akkor érhetné el a legjobb eredményt a választáson, ha a magyar pártok választási koalíciója állítana listát, és ezen a Néppárt és az Magyar Polgári Párt jelöltjei kerülnének az RMDSZ-é mögé. Tőkés László úgy vélte: az összefogás lenne a szavazatmaximalizálás legjobb eszköze, az erdélyi magyarok pedig a Kárpát-medencei magyar képviseletet és a migrációellenes erőket erősíthetnék az EP-ben.
Toró T. Tibor a mag során elmondta: „A közelgő EP-választások kapcsán egyértelmű az álláspontunk: választási koalíciót javasoltunk, melynek létrehozása nem ütközik jogi akadályokba, és kizárólag politikai akaratra van szükség hozzá.” A Néppárt ügyvezető elnöke a MOGYE helyzete kapcsán kijelentette: az egyetem ügye az erdélyi magyar politikai képviselet tehetetlenségének szimbóluma, az angol kar létrehozását követően pedig remek alkalom kínálkozik a magyar kar létrehozására is – közölte az Erdélyi Magyar Néppárt sajtóirodája.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010