2023. június 24. szombat
Send this article Print this article

Egy irodalomtudományi konferenciáról

A Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportja és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézete 2023. június 21–23. között rendezte meg Nagyváradon a tíz évvel ezelőtt útjára indított, kétévente megtartásra kerülő Értelmiségi karriertörténetek, kapcsolathálók, írócsoportosulások című közös „nemzetközi” konferenciasorozatának újabb alkalmát, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.



A tanácskozássorozat konstruktív előadásokra és érlelő vitákra invitálja a teljes Kárpát-medence bölcsésztársadalmának azon kutatóit, akik egyéni vagy csoportos karrierkutatással, különböző korok értelmiségtörténetével, illetve irodalmi kapcsolati hálókkal foglalkoznak.
A sorban ötödik összejövetel szervezői Boka László, az Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa, a PKE docense és Biró Annamária adjunktus, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Intézetének oktatója voltak.
A csütörtök délelőtti programot megtisztelte jelenlétévél Tőkés László, a PKE-t alapító Pro Universitate Partium Alapítvány kuratóriumának és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak az elnöke is. A tanácskozás szünetében baráti beszélgetést folytatott N. Horváth Béla dunántúli professzorral, irodalomtörténésszel, aki jelenleg a krakkói egyetem vendégtanára, s aki egykor állandó vendége és előadója volt a 2004–2015 között működött Partiumi Írótábornak, aminek kezdeményezője és védnöke a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke volt.


    

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010