2015. április 17. péntek
Send this article Print this article

Az örmény népirtásról az Európai Parlamentben

E heti ún. miniplenáris ülésén az Európai Parlament is példás formában megemlékezett az örmény népirtásról annak 100. évfordulóján.



 Megelőzőleg az Európai Unió keleti partnerségi csúcsszerve, az Euronest Parlamenti Közgyűlése mondott ítéletet a törökországi örmények tömeges legyilkolása fölött, utóbb pedig Ferenc pápa szolgáltatott igazságot a múlt évszázad első népirtása ártatlan áldozatainak.
Tudnivaló, hogy a pogromszerű örményüldözések már száz esztendővel ezelőtt több évtizedes múltra nyúltak vissza. A századforduló Oszmán Birodalmában „az örmény kérdés legjobb megoldásának az örmények fizikai megsemmisítését tartották”. Az ifjútörök (jöntürkler) mozgalom bevallott célja „egy tisztán török állam megteremtése volt, mely azon a rasszista elven alapult, hogy a török nép felsőbbrendű”.
Az örmény népirtás parlamenti vitájában elhangzott hozzászólásában Tőkés László európai képviselő a holokauszt és a kommunizmus bűneinek tagadásával állította párhuzamba a törökországi örmények teljes megsemmisítésére irányuló tömeggyilkosságokat, melyek oszmán-ifjútörök ideológiája kísérteties módon egybecseng a hitleri „Endlösung” („végső megoldás”) ördögi koncepciójával, ezáltal mintegy „megelőlegezve” a XX. század nemzetiszocialista és „osztályharcos” népirtásait. Erdélyi képviselőnk határozottan visszautasította az emberiség elleni bűntettek kettős mérce szerinti osztályozását, az örmények és a törökök közötti nemzeti megbékélés érdekében is sürgetve a történelmi igazságosság és a társadalmi jogosság érvényesítését.
Megelőzőleg, az örmény kérdés néppárti vitájában, Cristian Preda külügyi koordinátor a népirtás történelmi tényének a – kései – elismerése és kimondása mellett azt is előremutató kompromisszumos eredményként értékelte, hogy a parlamenti frakciók közös dokumentumtervezete nyitva hagyta a török nyitás, valamint a török–örmény történelmi megbékélés útját.
Az április 15-i esti szavazás alkalmával az európai törvényhozás minősített többséggel fogadta el a centenáriumi állásfoglalást.
 
 
                                                                                                            


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010