2014. október 8. szerda
Send this article Print this article

Átadták a Tőkés László Alapítvány idei díját

„Aki fél, abban nem lehet teljes a szeretet” – mondta Tőkés László volt királyhágómelléki református püspök, európai parlamenti képviselő október 5-én délután a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán, a róla elnevezett alapítvány ez évi díjának átadását megelőző istentiszteleten. A 25 éves civil szervezet kuratóriuma idén huszadik alkalommal adta át az elismerést a kisváros református templomában.



 Igehirdetésében az egykori temesvári lelkipásztor hangsúlyozta: negyedszázada, a kommunista diktatúra bukását megelőző hónapokban-hetekben szintén a szeretet és félelem kapcsolatáról szólt a híveknek. Elmondta: túlzás lenne, ha azt állítaná, hogy akár ő, akár a családja, a barátai és a hívei csak bátrak és erősek lettek volna, hisz szívüket áthatotta a szorongással teli félelem. Ugyanezt az Igét hirdette akkor is: tele van a szívünk félelemmel, de le kell küzdenünk ezt a bénító érzést, mert aki fél, az válságban van. „Félelem, hallgatás és hazugság volt jellemző a diktatúra időszakára, melyet az őszinte szókimondással próbáltunk legyőzni” – mondta Tőkés László. Ha például meglátogatta és megfenyegette a pályakezdő lelkipásztort egy titkosszolgálati tiszt, arról is beszámolt a gyülekezet tagjainak. Újvárossy Ernő haláláról is őszintén beszéltek. Tőkés László szerint ezzel a szókimondó nyilvánossággal szemben tehetetlenné vált a titkosszolgálat. Kijelentette: a félelem egyetlen hatékony ellenszere a szeretet! S ha a lelkipásztor őszintén aggódik híveiért, népéért, az igazi szeretet elűzi a gonoszt. A túlélés egyetlen útja ma is a szeretet népünk számára.


Az igehirdető kiemelte: gondviselésszerű egybeesés, hogy épp Érmihályfalváról érkezett Kisvárdára, ahol egy 56-os mártírnak, a román kommunista diktatúra által hazaárulásért és kémkedésért, koholt vádak alapján elítélt és kivégzett Sass Kálmán lelkipásztornak avattak emlékhelyet, s akinek a virtuális rehabilitálásáért sokat tett az idei Tőkés László-díjas. Ugyanis a díjat az Tófalvi Zoltán erdélyi újságíró, író, dokumentumfilmes kapta, aki 1990 után szinte elsőként kezdett el foglalkozni publicisztikáiban a romániai magyarság 1956-tal kapcsolatos szervezkedéseivel, s az ezt követő politikai perekkel. A most hetvenéves marosvásárhelyi történész-kutató viszont a szigorúan őrzött és titkosított levéltári dokumentációhoz a romániai lusztrációs törvény megjelenése után, csak 2002-től férhetett hozzá. 2007-ben indította útjára tíz kötetre tervezett sorozatát 1956 erdélyi mártírjai címmel, amely sorozatból eddig öt kötet jelent meg.
Laudációjában M. Kiss Sándor történész elmondta: a szerteágazó érdeklődésű Tófalvi Zoltán már a rendszerváltozás előtt a Szekuritáté látókörébe került oknyomozó és kisebbségkutató munkája miatt. Összesen 15 önálló kötet és hozzávetőlegesen 5-600 tanulmány, esszé, újságcikk fűződik nevéhez. Több szakmai elismerés birtokosa, ám ténylegesen páratlan munkát a román nacionálkommunista terror kutatásával és feltárásával, tabuk ledöntésével végzett. A korabeli perek tulajdonképpen napjainkig ismeretlenek a közvélemény előtt, a Tófalvi által feltárt sok tízezer oldalnyi anyag közzététele alapvető szemléletváltozást is jelenthet a történetírásban is. Talán még az is bekövetkezhet, amit mostani díjának névadója felemlegetett: az ötvenhat után meghurcoltak és elítéltek tényleges rehabilitációja és kárpótlása, beleértve az Érmelléki Csoport két meggyilkolt tagját, Sass Kálmánt és Hollós Istvánt.
Lengyel Szabolcs, a Tőkés László Alapítvány alapító elnöke a névadót és annak pályafutását méltatta, megemlítve: a volt szekusok és kommunista vezetők, egyéb nacionalisták most is alaptalanul vádaskodnak Tőkés László ellen, rengeteg hazugságot, álhírt terjesztve róla.
A Tőkés László Alapítvány könyv megjelenésével is köszönti a 25 esztendőt.  Néző István helytörténész a fellelhető dokumentumok alapján nagy hozzáértéssel állította össze az anyagot. Amúgy a kisvárdai alapítvány a kezdetektől támogatja a Magyarországon tanuló határon túli teológusokat, egy évtizede pedig legfontosabb tevékenységévé a kisebbségi magyar iskolások támogatása vált.


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010