2023. november 19. vasárnap
Send this article Print this article

A XXI. Máérton

Budapesten ülésezett 2023. november 17-én a Magyar Állandó Értekezlet (Máért), mégpedig a Várkert Bazárban. A határon túli magyar politikai szervezetek és a magyarországi kormány, illetve a parlamenti pártok konzultatív, ugyanakkor intézményes keretek között működő szervezete 1999-ben alakult, plenáris ülését ma már jobbára évente csak egyszer tartja. Most volt a 21-ik.



Az ülésen – amely Orbán Viktor miniszterelnök napirenden kívüli felszólalásával kezdődött – jelen volt Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is. A zárt ülés után zárónyilatkozatot adtak ki, amelyet két hiányzó párt – a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd – kivételével mindenki aláírt
A nyilatkozat aláírói rögzítették: a magyar nemzet egységének megtartása és további erősítése stratégiai cél, amelyet semmilyen körülmények között nem adnak fel. A Magyar Állandó Értekezlet (Máért) résztvevői támogatják a magyar államnak Magyarország, a magyar nemzet békéje és a magyar családok biztonsága védelmében tett törekvéseit. Közös felelősségviseléssel mindent megtesznek a magyarság szülőföldön maradásáért, boldogulásáért és gyarapodásáért, kulturális és természeti értékeinek megőrzéséért annak érdekében, hogy minden magyar család biztonságban nevelhesse szülőföldjén a jövő magyar nemzedékét.
A nemzetegyesítő és a nemzetet erősítő célkitűzéseket együttes erővel, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő nemzettársaikkal közösen valósítják meg. A kiépített és megerősített külhoni magyar intézményrendszer és programok határokon átívelő, rendszerszintű támogatása folyamatos.
A külhoni magyar közösségek továbbra is csak akkor tudnak megmaradni, ha erős magyar érdekképviselettel rendelkeznek, amely a magyarság széleskörű összefogásával tartható meg és erősíthető tovább. Mivel számos megmérettetés vár a magyar nemzet tagjaira 2023-ban és 2024-ben, buzdítanak minden választópolgárt a választásokon való aktív részvételre.
A zárónyilatkozatban kiemelték: a határon túli magyarságnak joga van az autonómiához, amelynek sikerre vitelében számíthatnak az anyaország és minden nemzettárs támogatására. Aktívan kiállnak az őshonos európai kisebbségek, közöttük a magyarság nyelvi, kulturális és gazdasági egyenrangúságának biztosítását szolgáló kezdeményezések mellett. Szolidaritásukat fejezik ki a kárpátaljai magyarsággal, akik továbbra is számíthatnak nemzettársaikra.
A zárónyilatkozatban rögzítették azt is: a magyar nemzeti intézményrendszer megerősítése mellett az elmúlt 13 évnemzetpolitikájának egyik legfontosabb eredménye, hogy az élet minden területén erős közösségek jöttek létre. A felépített intézményi és közösségi hálózatok további erősítése mellett, ezeknek a közösségeknek az együttműködését segítve és támogatva javasolják, hogy 2024 az együttműködő nemzet éve legyen a nemzetpolitikában. Üdvözlik a Nemzeti Virtuális Tér létrehozását, valamint a diaszpórából Magyarországra hazaköltözőket segítő Hazaváró Program elindítását. 

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010