2016. november 23. szerda
Send this article Print this article

A szíriai helyzetről az Európai Parlamentben

Röviddel azután, hogy az Európai Parlament a lesújtó iraki helyzettel kapcsolatban fogadott el válságkezelő határozatot, ezen a héten a strasbourgi törvényhozás a hasonlóképpen drámai szíriai háború kérdésében tartotta szükségesnek sürgősen fellépni.



 A vonatkozó határozati javaslat adatai szerint a hat éve tartó szíriai polgárháború halálos áldozatainak száma mintegy 400 ezer, az ország területén belül 8,7 millióan voltak kénytelenek lakóhelyükről elmenekülni, 4,8 millióan pedig a kivándorlás útját választották. Más adatok szerint az egykor 25 milliós ország lakossága mára alig 18 millióra apadt, akiknek nagy része, mintegy 13,5 millióan állandó humanitárius segélyre szorulnak.
A tovább súlyosbodó helyzet és a háborús viszonyok eszkalációja láttán akaratlanul is az 1956-os szabadságharc erőszakos eltiprása juthat eszünkbe, amit annak idején a nagyvilág éppen olyan tehetetlenül szemlélt, mint a Szíriában fennálló mostani infernális állapotokat.
Az EP tegnapi plenáris vitájában a képviselők alig találtak szót a tarthatatlan szíriai események borzalmainak kifejezésére. Politikai beállítottságuktól függően egyesek a kegyetlen orosz beavatkozást és az aleppói légitámadásokat, vagy az Aszad-rezsim saját ellenzékével és polgáraival szembeni kíméletlen fellépését ostorozták, mások viszont a nyugati nagyhatalmak, köztük is elsősorban az Amerikai Egyesült Államok felelősségét firtatták.
Hozzászólásában Tőkés László képviselő arra mutatott rá, hogy a II. világháború óta a szemünk előtt zajló szíriai háború a legnagyobb humanitárius válságot jelenti. Az Iszlám Állam emberiesség elleni és háborús bűnei, valamint a védtelen polgári lakosság, különösképpen pedig a puszta létükben fenyegetett keresztényekkel és a jeziditákkal szembeni népirtás ellenében csakis teljes körű nemzetközi összefogással volna lehetséges eredménnyel fellépni – mondotta erdélyi képviselőnk, az Európai Unió fokozott szerepvállalását sürgetve a szíriai válság megoldása, utóbb pedig a menekültek hazatérése és az ország újjáépítése érdekében.
Federica Mogherini külügyi főképviselő teljes elkötelezettségét fejezte ki a szíriai helyzet rendezése és a további humanitárius segélyek biztosítása tekintetében. Említésre méltó, hogy az Európai Unió ez ideig – szinte erején felül – közel 7 milliárd eurót fordított a szíriai rászorulók megsegítésére.
A szavazásra előkészített határozattervezet – egyebek mellett – egy közös uniós Szíria-stratégia kidolgozását irányozza elő a válság politikai megoldása céljából.
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010