2016. május 3. kedd
Send this article Print this article

A Fidesz Külügyi Kabinetjének brüsszeli kihelyezett üléséről

Tőkés László EP-képviselő javaslatára és Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottsága elnökének kezdeményezésére május 3-án az Európai Parlamentben, a Fidesz Külügyi Kabinetjének kihelyezett ülése keretében találkoztak és tanácskoztak az EP magyar néppárti küldöttségének, valamint az Európa Tanács parlamenti közgyűlése néppárti képviselőcsoportjának tagjai.



A vendéglátók részéről Gál Kinga EP-képviselő, az Európai Néppárt alelnöke köszöntötte a vendégeket, nevezetesen a Külügyi Bizottság, egyben pedig a külügyi kabinet elnökét, valamint Csenger Zsolt, Firtl Mátyás és Hollik István országgyűlési képviselőket, ET-küldötteket. Válaszbeszédében Németh Zsolt a létrejött rendhagyó találkozó jelentőségét méltatta, majd általános képet rajzolt a magyar politikai külképviselet nemzetközi fórumokon (EP, ET, NATO) végzett munkájáról, valamint az európai politikát foglalkoztató időszerű kérdésekről. A migrációs válság vonatkozásában rámutatott, hogy Magyarországot igaztalan módon vádolják a menekültek iránti szolidaritáshiánnyal, ez a kedvezőtlen beállítás pedig nagymértékben megnehezíti saját nemzeti érdekeink, illetve a kisebbségi jogok hatékony képviseletét.
  Erdélyi képviselőnk az autonómiatörekvések helyzetéről tartott előterjesztést, egy évtizeddel Magyarország uniós csatlakozása után. Szégyen, hogy Európa többszörösen nagyobb figyelmet fordít az idegen bevándorlókra, mint a számbelileg őket mintegy kétszeresen meghaladó, saját őshonos kisebbségeire – mondotta. Ezt követően nagy vonalakban bemutatta a külhoni magyarság autonómiájának megvalósítására irányuló európai parlamenti tevékenységüket, rendezvényeiket és próbálkozásaikat, kifejezésre juttatva azon jogos igényüket, hogy – általában – az EU intézményei, közelebbről pedig az Európai Néppárt fokozott figyelmet szenteljen a kisebbségi önrendelkezési törekvéseknek. Nem utolsó sorban azt javasolta, hogy nemzeti érdekeink és határon túli magyar közösségeink jogainak eredményesebb érvényesítése érdekében rendszeresítsék, illetve intézményesítsék az EP és az ET magyar képviselőcsoportjainak hasonló találkozóit és együttműködését.
  A tanácskozás megszakítva, Németh Zsolt és Szájer József EP-képviselő, a néppárti frakció alelnöke vezetésével egy Fidesz-küldöttség tett látogatást Manfred Weber német képviselőnél, az Európai Néppárt EP-frakciójának elnökénél. A megbeszélés középpontjában a migráció és a terrorizmus kérdése állott. Az Európa-szerte terjedő szélsőségesség és populizmus vonatkozásában a Fidesz vezető külpolitikusa arra mutatott rá, hogy ebben a tekintetben – bármely felületes látszat ellenére – pártja és Orbán Viktor miniszterelnök politikája nem a problémát, hanem a megoldást jelenti. Az Európai Néppárt egymást követő választási veszteségei annak tulajdoníthatók, hogy a párt nem vállalja identitását. A Fidesz viszont egy olyan jobboldalért, egy olyan néppárt mellett száll síkra, mely nyíltan és egyértelműen beszél, őszintén Európa-barát, nem pedig populista, és a felvetődő súlyos problémákra és kihívásokra valódi válaszokat ad – mondotta a magyar delegáció vezetője. Manfred Weber elismeréssel szólt arról, hogy az illegális bevándorlás feltartóztatása a Néppárt, hasonlóképpen a Fidesz „sikertörténete”, ugyanakkor viszont annak a véleményének adott hangot, hogy Európa gazdasági túlélése a globalizált világban más kultúrákra való nyitottság nélkül nem lehetséges.
  A maga rendjén Tőkés László a néppárti EP-frakció támogatását kérte a kisebbségi jogvédelem és a működő európai autonómia-modellek kiterjesztése érdekében. Fontosnak ítélte, hogy a mindenen eluralkodó migrációs kérdés ne árnyékolja be és ne szorítsa háttérbe a hagyományos nemzeti kisebbségek ügyét.
  A találkozót követően folytatódott a képviselői csoportok tanácskozása. Szájer József a Fidesz helyzetével foglalkozott a néppárti frakció keretében, Schöpflin György Nagy-Britannia kiválási törekvései összefüggésében vizsgálta az Európai Unió jövőjét, míg a délvidéki Deli Andor és a kárpátaljai Bocskor Andrea EP-képviselők saját országaik közösségeinek helyzetéről és lehetséges európai jövőjéről szóltak.
 


www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010