2014. március 6. csütörtök
Send this article Print this article

Az európai szolidaritás azt diktálja, hogy egyetlen rászoruló országot se hagyjunk magára

Ezekben a napokban, 2014. március 6–7. között, Dublinban tartja választási kongresszusát az Európai Néppárt (ENP). A pártelnöki tisztségre Joseph Daul frakcióelnök az egyedüli jelölt.



   Az alkalomnak különleges fontosságot kölcsönöz az a körülmény, hogy szintén itt választják meg a Néppárt jelöltjét az Európa Bizottság elnöki tisztségére.
   A kongresszust megelőzően és azzal párhuzamosan az ENP európai parlamenti csoportja tanulmányi napokat is rendezett az ír fővárosban. Európai parlamenti képviselőként Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, az Erdélyi Nagyar Néppárt védnöke is hivatalos volt mindkét rendezvényre, melyeken megfigyelőként Szilágyi Zsolt, az EMNP külügyi alelnöke is részt vett.
   Az első tanulmányi napon Corien Wortmann-Kool, az ENP alelnökének vezetésével került sor A bizalom helyreállítása Európában című kerekasztalra. Ennek egyik előadójaként, Hans-Gert Pöttering volt EP-elnök a gazdasági értékek mellett a kereszténydemokráciához kapcsolódó európai értékek közösségének fontosságát hangsúlyozta. Az európai szolidaritás azt diktálja, hogy egyetlen rászoruló országot se hagyjunk magára – mondotta a volt elnök.
   Felszólalásában Tőkés László a kommunista diktatúra bukásának 25. évfordulója (1989–2014) kapcsán Kelet és Nyugat viszonylatában mutatott rá az Európai Unió iránt megmutatkozó bizalomhiányra. Ugyanakkor a kommunista restauráció veszélyeire hívta fel a figyelmet a volt szovjet tábor országai esetében, Romániában meggyengült a néppárti oldal, s a posztkommunista Ponta-kormányok kezdettől fogva reális veszélyt jelentenek a demokráciára és a jogállamiságra. Szintén az emberi és a kisebbségi jogokat sértik Robert Fico Szlovákiájában. Az idei magyarországi választások tétje elsősorban az, hogy a Gyurcsány körül csoportosuló utódkommunisták ne térhessenek vissza a hatalomba. Az Ukrajnával szemben újból felmelegített Brezsnyev-doktrína viszont a többi példánál is erőteljesebben figyelmeztet arra, hogy európai értékeinket meg kell védenünk a kísértő kommunista totalitárius rezsimek romboló hatásától – fejtette ki az erdélyi képviselő, majd Pöttering elnök szavaira visszautalva, arra kérte a Néppártot, az Európai Parlamentet, hogy kelet-közép-európai szövetségeseiket, illetve tagországaikat ne hagyják magukra. A közelgő európai parlamenti választásokra ezenképpen kell felsorakozzunk keresztény értékeink és a demokrácia védelmében, megingott hitelüket adva vissza ezáltal – mondta Tőkés László.
 
Dublin, 2014. március 6.                                            

www.tokeslaszlo.eu | © Minden jog fenntartva, 2010